Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2007 17:24 - за думите и нещата
Автор: izvorche Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2503 Коментари: 2 Гласове:
0



Чудя се какво ли ще се случи, ако внезапно думите започнат да означават нещата и нищо отвъд тях.

Сигурно тогава хората ще изпитат глад за удобните, макар и понякога недотам желани конотации, и ще изстрадат безпътството на лишения от утехата на всяка привидност и недоизказаност; тъй като поради своята едноплановост текстът няма да предполага създаването на допълнителни ориентири към самия себе си.

Безсмислени ще се окажат и грижливо отхранваната оригиналност на подтекстовите заигравания, и иносказателните проглеждания в Тайната, и концепциите за несъзнавана, въплътена в слово (с благоволението на висша благодат) мъдрост. И ненужни ще отброяват праха на самотата стотици томове, присвоили си функциите на мостове към истината. И културната памет ще склерозира за парфюма на метафорите, за сянката на контраста, за сфинкса на фрагмента, за приумицата на абстрактния образ. Питам се как в равното поле на денотативите ще виреят бурените на лицемерието и лъжата, както и стръковете на високата риторика и философията. Ако без предисловие думите освободят раменете си от овехтелите одежди на поезията и зъзнещи, но честни застанат пред света...

Може би тогава хората, загубили интерес към предъвкването на чутото и към иманярското дирене на изменчивата и морално неустановена универсалност, ще осъзнаят това, което е отдавна известно: че нещата са едни и същи, независими от назоваването, защото го предхождат и го надживяват.


P.S....или както спомена преди време един приятел, когото за краткост ще нарека Малкият принц: "може би тогава животът ще стане, какъвто го нарича Пърсиг - "квадратен"... защото думите ще изковават точни, метални форми, направени от най-висококачествена стомана, каквато ничие сърце не би могло да стопи".


Тагове:   Нещата,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vencislavomtatsat - Привет, Христина!
23.10.2007 20:30
Поздравявам те за чудесния материал - в момента и аз нямам много време и сили да дам някакъв достоен коментар, а поради настинката /хремата/ - до мозъка ми не може да достигне нужното количество кислород и да го задейства в правилната посока :-))) - наистина темата е многообхватна - дали нещата създават думите или думите със силата на вербалната магия създават нещата и света, в който живеем - /"В началото бе Словото" - в Тибет също се говори за такива случаи на материализиране на словото и мисълта в условията на силна концентрация, Кастанеда говори за "описание на света" - което възрастните налагат на децата и което няма нищо общо със самия свят - и така заживяваме в света на ежедневието - "тонала" - който няма нищо общо с мистичния и вълшебен свят на "нагуала" - в който живеят децата и хората с повече "лична /или духовна/ сила" - позволяваща им да се издигнат в света на Мистичното и Вълшебното/ - а на по-ниско ниво - колко често хората казват едно, а мислят и имат в предвид съвсем друго - колко често си имаме работа със собствените си проекции - а не с нещата, които наистина се случват около нас - в най-интимната сфера - при по-голяма част от хората влюбването трае, докато единият от двамата не е разбил проекцията, която другият има за него...къде остава реалният /разбира се нямам предвид ежедневният/ поглед върху нещата и истинското разбиране и осъзнаване... Наистина темата не е проста - или по-точно различните ментални лабиринти са усложнили изначално простото, ясното и съвършеното - явно трябва да се научим да виждаме Истината, идваща от Духа /или от Центъра/ - отвъд всички лъжи, проекции и негативности, които по някакъв начин сме превърнали в "реални", които живеем на повърхността - и които със сигурност нямат никаква реална почва под краката си... Това, което приемаме за „реалност” – е сборът от проекциите-обусловености на съзнанията на всички същества и техните взаимодействия - върху Белия Екран на БезкРайността – която е Единствената Истинска Реалност, зад целия театър, в който ние търсим себе си във взаимодействието си с другите и със света и в който израстваме духовно и разширяваме съзнанията си, за да се озовем на Върха на Планината или в Сърцето на Духа, където виждаме, че всичко е вече свещено, съвършено, изпълнено с Любов и пребиваващо в Изначалното си Безкористно и Райско Състояние, отвъд цялата драма на илюзията, която се разиграва само на повърхността на непознаващото Себе си съзнание. /Така че – това, което наричаме „реалност” е просто една от безкрайните възможности на нашите съзнания/...
А в духовната сфера лично за мен няма никакво значение каква терминология се използва - християнска, будистка, йогийска или каквато и да е друга - единственото, което има значение - е да се прокара една по-светла идея, животът да се приближи до Истината и нещата наистина да действат, а не да бъдат само безжизнени етикети, с които егото да се задоволява...- още повече - че нивото наистина е паднало доста ниско и тия различия в терминологиите само усложняват нещата и ги правят още по-неразбираеми...В тая връзка се сещам, че Учителя Беинса Дуно /П. Дънов/ - казваше на едно място - че съвременната култура е просто скърцане на зъби - ако послушаш малко съвременна музика - ясно можеш да разбереш какво е имал предвид - наистина голяма част от съвременното изкуство е просто израз на някакви психически изкривявания, конфликти и дисбаланси - много рядко е израз на хармония - и много рядко идва от пълнотата на Истината и Любовта.
Отново поздрави за материала - написала си го чудесно, бях забравил - че може да се пише така! Ще се радвам да прочета и "Мечта за другия" - бъди жива и здрава - много Любов и Светлина!
цитирай
2. izvorche - благодаря ти
26.10.2007 19:53
Вече два дни си чета твоя коментар и се гордея със себе си. Първо, че съм написала текст, който интригува личност с твоите интереси, и второ, че имам достатъчно потенциал, за да проумея коментара ти.

Споделих най-интересните идеи с колегите си. Всъщност те не бяха толкова нови, колкото звучаха неочаквано заради интересните доказателства, които привеждаш, заради по-различния ъгъл, от който озвучаваш ансамбъла по темата.

Все се питах в какво точно вярваш и какви са опорните ти точки, но ясно ми стана, че си отворен за всяка хуманна идея, за всяко разумно начало, за всеки истински хоризонт.

Поздравявам те за това.

Що се отнася за съвременната музика:))))Ще си пишем по темата специално. И да не пропусна: чувството ти за хумор ми допада!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: izvorche
Категория: Туризъм
Прочетен: 271853
Постинги: 45
Коментари: 198
Гласове: 5792
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031